news-details
Društvo

U funkciji avanturistički park na Vrbanju , prvi te vrste na našem primorju

Izvor: Radio Jadran

Proteklog vikenda u Herceg Novom prve posjetioce primio je i Avanturistički park na Vrbanju.

-Juče je bilo preko 70 posjetilaca, što je bilo prijatno iznenađenje. Danas očekujemo i više, ukoliko se vrijeme ne pokvari. Od nedavno poslujemo u okviru Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, koja je inače i nosilac čitavog projekta i veoma smo zadovoljni- kazao nam je direktor Avanturističkog parka  Bobo Milanović.

U parku, koji je još prije desetak dana obavio sve pripreme za rad, zaposleno je osam inkasanata i instruktora:

-Sve smo uredili i obavili kontrolu svih sprava i 44 elementa, servisiranje, podmazivaje svih pojaseva, pregled svih staza i potpuno mirni smo otvorili park kada je riječ o bezbjednosti i uređenju-naglašava Milnović.

Zvanično park će, ipak, biti otvoren prvog Juna i tada će biti naplata ulaska. Ulaznice za djecu koštaće pet eura, za odrasle deset, a za stanovnike Herceg Novog popust je 50 posto.

Prema riječima Milanovića za lakši dolazak u toku je i sređivanje puta od Kruševica prema Vrbanju, a sama makadamska dionica od Vrbanja do parka se presvlači novim pijeskom. Od kružnog toka u Meljinama do Avanturističkog parka na Vrbanju samo su 23 km. A kada stignete, očekuje vas pet staza sa zip lajnom i 44 elementa za avanturu.

 Herceg Novi ima i jedinstven Park prirode Orjen koji je počeo s radom 2018. godine, sa gustom mrežom markiranih staza. Status je stekao zahvaljujući prvenstveno brojnim biljnim endemičnim vrstama, među kojima dominira munika.

Za ulazak u Park prirode Orjen i upoznavanje njegovih prirodnih i kulturnih vrijednosti, ostalih sadržaja i pružanja usluga posjetiocima nikada do sada nije naplaćivan ulaz iako za to postoji saglasnost države. Tako i dalje postoji neiskorišćena mogućnost da se ulazak u Park prirode Orjen po osobi naplaćuje jedan euro, za organizovane grupe po osobi 0,50 eura, dok bi korišćenje usluga vodiča u zavisnosti od vremena koštalo od 40 – 80 eura.

Parkovi u gradu propadaju

Prirodne ljepote i kulturno nasljeđe Nacionalnih i parkova prirode Crne Gore čine ih danas neozaobilaznom turističkom destinacijom. Iako nemaju taj status, na području hercegnovske opštine postoji nekoliko gradskih i hotelskih parkova kojima je pristup slobodan, ali koji godinama traže veću brigu, ili su u ozbiljnom nestajanju, čak i nestali. Pored Savinske dubrave, koja slovi za Park prirode, to su parkovi hotela Boka, Tamaris, Igalo, Park, Plaža, a u nešto boljem stanju su park Gradskog muzeja i Titove vile.

* Fotografije: Avanturistički Park Vrbanj